Érintésvédelem, Tűzvédelem, Villámvédelem

Érintésvédelmi mérővezetékek változásai

Érintésvédelmi mérővezetékek változásai

2018. április 6.

0 hozzászólás

Villamos biztonságtechnikai pályafutását cégvezetőnk közel 20 éve kezdte meg, mely évek alatt a kezdetleges módszerekre alapozva, kialakította a ma, (saját) érintésvédelmi mérésekhez használatos legmegfelelőbb technikát és eszközöket.

Érintésvédelmi mérésekhez a legkorábban használt eszközök a klasszikus, mutatós, analóg műszerek voltak. Mi az ÉVÉ-UNIVERZAL mérőműszert használtuk. E műszer hátránya nem tudott fejlődni a kor műszaki követelményeivel, modernizálás, fejlesztés, elmaradása, ezen kívül fontos megemlíteni, hogy az ÉVÉ-UNIVERZAL eszközök csak a hurok, földelési ellenállási mérésekre alkalmasak, áramvédő kapcsoló mérésére kialakításuk miatt nem volt megfelelő, pontosabban, áramvédő kapcsoló leoldása nélkül a hurok ellenállási mérés nem elvégezhető vele, olyan helyeken, ahol nem történhetett meg a teljes lekapcsolás, harmadik hátránya az analóg műszereknek, hogy a mérővezeték hosszából adódó mérési pontatlanságot kompenzálni nem voltak alkalmasak.

Mérővezeték

Lemásolva az öreg mérős szakikat…. Az ÉVÉ-UNIVERSAL mérőműszerek esetében a műszer betáplálásához két eres MZS fázisvezetőt alkalmaztunk mely vezeték hossza 10 méter, egyik oldala 2 + földes villában végződik, másik oldalán két darab banándugó található melyet csatlakoztattunk a műszer R’ és R fázispontjaihoz. A műszer mérővezetékének egyik oldala egy darab banándugóban, másik oldala pedig kettő darab banándugóban végződik, mely kettő csatlakozik a műszer 0’ és 0 pontjaihoz. A banándugókat csatlakoztatva a mérés elvégezhető. Az MZS vezetékek hátránya, hogy rendszeres használat esetén spirálrugóhoz hasonlóan összetekerednek, ezzel nehezítve a mérést.

Analóg mérőeszköz1. ÉVÉ-UNIVERZÁL analóg mérőeszköz

Az évek során egyre több helyen, áramvédő kapcsoló került kialakításra, ahol tilos lehetetlen a lekapcsolás (folyamatos üzem, laborok) mely fokozatosan lehetetlenné tette az analóg mérőműszerek használatát. A ma érvényes szabványoknak szintén nem felelnek meg ezek a típusú műszerek, (mérőáram és a feszültség szint miatt) így a piacon egyre inkább elterjedtek a digitális kialakításúak. A digitális műszerek előnye, hogy azonnali, teljesen pontos, kompenzált eredményt mutatnak és sokkal strapabíróbbak analóg változataiknál.

ÉVÉ-UNIVERZÁL eszközünket tehát először egy Japán KYORITSU 6015 típusú univerzális mérőeszközre cseréltük le, mellyel 10 különböző mérés végezhető el. Ezt követte kettő fajta műszer, a könnyebb súlyú, így több napig tartó méréseknél használandó METREL MI3122 - hurokellenállás és áramvédő kapcsoló mérésére szolgáló eszköz, valamint a nehezebb súlyú, EUROTEST MI3105 XA (szinte mindent tudó) típusú műszer.

 

 

2. METREL MI3122 műszer  

METREL MI3122 műszer

  

 

 

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                        

                                                                       EUROTEST MI3105 XA műszer                                                   EUROTEST MI3105 XA műszer EUROTEST MI3105 XA műszer

Mivel nem fogadtuk el a műszer mellé nem járt mérővezetéket, így saját tapasztalatainkra alapozva kellett kialakítanunk egy megfelelően használható mérővezetéket, a kényelmes hosszúság miatt, a műszer csatlakozó és a mérő védővezető is 10-10 méter.

A mérővezeték rendszer részei:

Csatlakozókábel: 10 méter hosszú, 2 x 0,75 mm2 keresztmetszetű szilikon kábel melynek egyik vége egy 2 + Földes villa, másik vége pedig egy 2 + földes lengő aljzat, melyből a 10 cm-es védővezető kiállás egy (szigetelt) banánhüvelyben végződik. A lengő aljzat műszerhez való csatlakozása (napi sokszori és gyors bontás miatt) egy 40 cm hosszú 2 + földes villában végződő kábellel történik.

Mérőkábel: 2 típusa van, az egy és a kétszemélyes mérőkábel. Egy személyesnél a kábel hossza 5 méter, szintén 2 x 0,75 mm2 keresztmetszetű szilikon kábel. Ehhez csatlakozik, egy 3 méteres teleszkópos bot melyben végigvezetjük a mérőkábelt. Vége a banándugó, mérőcsúcsként a botból kiérve el van szigetelve a bottól. A mérőkábel másik vége szintén banándugó mely a csatlakozókábel lengő aljzatának védővezető kiállásához csatlakozik.

Kétszemélyes verzióban eltérés mind a kábel, mind a bot hosszában is megfigyelhető. A kábel hossza 15 méterre, a bot hossza pedig 6 méterre nő.
A mérőpontok és a több napos munkától függően választjuk az egy vagy a kétszemélyes technológiát.

Fontos megemlíteni, hogy a teleszkópos bot használatára mindenképpen szükség van, hogy a magasan elhelyezkedő vagy nehezen, (laboroknál, tégelyek, kémcsövek, sűrűn beépített részek, szinte csak a mérőbot fér be) óvatosan megközelíthető mérőpontok is mérésre kerülhessenek.

A műszer csatlakozásánál a 2 + Földes villát T-elosztóval kell csatlakoztatnunk és ezzel együtt használjuk, hogy a mérés, a betáplálásnál is lehetséges legyen.

Csatlakozókábel: 1. Csatlakozókábel:                                                                                           

 • a) 2 + F villa
 • b) 2 + F lengő aljzat
 • c) 10 cm-es védővezető kiállás
 • d) T - elosztó       

 

 

 

 

Mérőkábel:

2. Mérőkábel:

 • a) Teleszkópos bot
 • b) Mérőcsúcs (banándugó) 
 • c) Banándugó                            

                                                  

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

3. Műszer

 • Műszera) 2 + F villa

 

 

 

 

0 hozzászólás

 1. Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.

Bízza szakértőre személyének és vagyontárgyainak védelmét!